Přihlášení uživatele
Čtvrtek 28.03.2024 . Svátek má Soňa, a Gedeon.
Zábava Encyklopedie Hry

Donský kůň

Název: Donský kůň
Původ: Rusko
Výška: 155 - 165 cm
Barva: hnědák, ryzák
Kategorie: Teplokrevníci

Historie plemene Donský kůň

Jméno získal podle oblasti, kde protéká řeka Don. Jsou zde kruté klimatické podmínky a proto je donský kůň velmi odolné plemeno schopné přežít tam, kde jiná plemena nevydrží. Jejich předci jsou pravděpodobně mongolští, turkmenští, karabaští, achaltekinští a orlovští koně. Donský kůň byl hojně využíván ve válkách.Na začátku 20. století se tito koně zkřížili s arabskými a anglickými plnokrevníky, kteří donského koně zušlechtili a dali mu lehčí rámec. Dodnes má však toto plemeno velké exteriérové vady, které se chovatelé snaží eliminovat.

Povaha plemene Donský kůň

Hlava je východního typu, krk je svalnatý. Lopatky často velmi vzpřímené. Hrudník je hluboký, hřbet dlouhý a rovný. Záď je slabá, ocas nízko nasazený. Končetiny bývají dlouhé se strmou spěnkou a tvrdými kopyty. Srst je vždy hnědá nebo ryzá, v kohoutku dorůstají 155 - 165 cm.

Využití plemene Donský kůň

Donský kůň se dlouho využíval ve vojenství, jsou to však i dobří jezdečtí a tažní koně. Jsou to také neuvěřitelně dobří vytrvalostní koně.

Povaha plemene Donský kůň

Jsou to klidní, ochotní a pracovití koně. Jsou energičtí, ale dobře ovladatelní a učenliví. Jsou také velmi silní, odolní a vytrvalí.