Přihlášení uživatele
Čtvrtek 28.03.2024 . Svátek má Soňa, a Gedeon.
Zábava Encyklopedie Hry

Mustang

Název: Mustang
Původ: USA
Výška: 140 – 150 cm
Barva: jakákoliv
Kategorie: Teplokrevníci

Historie plemene Mustang

Mustangové jsou zdivočelí koně, kteří utekli španělským kolonizátorům. Jeho předci byli hlavně starošpanělští koně. Slovo mustang vzniklo ze slova mesteth – stádo. Mustangové se v přírodě rozmnožili a začali být loveni pro maso a později i pro zábavu. Tím počet koní nebezpečně klesl a mustangům hrozilo vyhynutí. Toto bylo brzy postaveno mimo zákon a začal „selektivní chov“ mustangů. Slabší jedinci byli kastrováni a tím se vlastnosti vylepšily. Roku 1973 byl zahájen program „Adoptujte koně“. Podle zákona se tito adoptovaní koně nesní obsednout, ani bezdůvodně poslat na jatka.

Povaha plemene Mustang

Mustangové jsou svou stavbou značně nejednotní. V zásadě mají znaky španělských koní, jako je výrazná španělská hlava. Krk je kratší, lopatka strmá. Hřbet je krátký, záď svalnatá. Končetiny jsou silné a kvalitními kopyty. Srst může mít jakoukoliv barvu, v kohoutku měří přibližně 140 – 160 cm.

Využití plemene Mustang

Mustangové jsou zdivočelí koně a jako takoví žádné využití pro člověka nemají. Byl pro ně založen program Adoptujte koně a chovají se proto i v zajetí na farmách.

Povaha plemene Mustang

Mustangové mají povahu divokých koní. Jsou bázliví, nedůvěřiví a nepřijímají snadno vyšší postavení lidí. Jsou zvyklí žít ve stádech, kde akceptují koňskou hierarchii.