Přihlášení uživatele
Pátek 29.03.2024 . Svátek má Taťána, Slavomil, a Slavomila.
Zábava Encyklopedie Hry

Salerno

Název: Salerno
Původ: Itálie
Výška: 160 – 170 cm
Barva: hnědák, ryzák, vraník
Kategorie: Teplokrevníci

Historie plemene Salerno

Počátek plemene sahá do konce 18. století do italského hřebčína Persano. Křížili se zde neapolští, španělští a arabští koně, později se přidali i lipicáni. Figurovali zde 3 významní hřebci: Pluto, Conversano a Napoletano, kteří novému plemeni dali typické rysy. Začátkem 20. století se přikřížili angličtí plnokrevníci, kteří stavbu salerna zjemnili a vznikl tak výborný jezdecký kůň. I přes své vynikající vlastnosti a schopnosti salerno nepronikl do podvědomí lidí a jeho počet je velmi malý.

Povaha plemene Salerno

Hlava je líbivá, krk je svalnatý a dobře posazený na plecích. Lopatky jsou skloněné, hrudník hluboký. Hřbet je delší, rovný, záď skloněná a silná. Končetiny jsou pevné, dobře osvalené s kvalitními kopyty. Srst je hnědá, ryzá nebo černá, v kohoutku měří 160 – 170 cm.

Využití plemene Salerno

Salerno je vynikající sportovní kůň, který v parkúrových soutěžích dosahuje výborných výsledků. Bohužel není ve světě příliš známé a využívané.

Povaha plemene Salerno

Salerno je velmi ochotný, přátelský a laskavý kůň. Je učenlivý, dobře ovladatelný a má přirozené nadání k parkúrovému skákání.