Přihlášení uživatele
Pátek 29.03.2024 . Svátek má Taťána, Slavomil, a Slavomila.
Zábava Encyklopedie Hry

Suffolský kůň

Název: Suffolský kůň
Původ: Velká Británie
Výška: 160 - 168 cm
Barva: ryzák
Kategorie: Chladnokrevníci

Historie plemene Suffolský kůň

Suffolk vznikl během 16. století. Ve Velké Británii se dodnes chová v nezměněné podobě. Suffolk se zasloužil o vznik mnoha dalších plemen, mezi nimi i o clydesdalského koně. Nejvýznamnějším hřebcem byl Crisp's Horse of Ufford, kterého mají ve svém rodokmenu snad všichni dnešní suffolkové. Byli to oblíbení koně v zemědělství i tažní koně v těžko přístupném terénu.

Povaha plemene Suffolský kůň

Hlava je atraktivní, krk kratší, svalnatý s hřebenem. Lopatky jsou mírně skloněné, hřbet rovný a pevný. Záď je kulatá, svalnatá s poměrně vysoko nasazeným ocasem. Končetiny jsou kratší, silné s dobrými klouby a kopyty a téměř bez rousů. Srst je výhradně ryzá, v kohoutku měří průměrně 160 – 168 cm.

Využití plemene Suffolský kůň

Suffolk byl oblíbený kůň v zemědělství i jako silné jezdecké zvíře. Hodně se využíval v chovu a jeho krev nese mnoho moderních plemen. Dnes má své slavné dny za sebou a využití téměř nemá.

Povaha plemene Suffolský kůň

Suffolk je klidný, přátelský a laskavý kůň. Je také silný, ochotný a pracovitý. Svou oblibu si získal i svou dobrou ovladatelností a přizpůsobivostí.