Přihlášení uživatele
Úterý 16.04.2024 . Svátek má Irena, Bernadeta, Irenej, Erina, a Ireneus.
Zábava Encyklopedie Hry
CyberServer » Encyklopedie » Plemena koní » Teplokrevníci » Trakénský kůň

Trakénský kůň

Název: Trakénský kůň
Původ: Německo
Výška: 160 – 165 cm
Barva: bělouš, hnědák, ryzák, vraník
Kategorie: Teplokrevníci

Historie plemene Trakénský kůň

Trakénský kůň je velmi staré plemeno, které vzniklo v oblasti východního Pruska. Jeho předky byli odolní koně tehdejších osadníků Skytů. Ti se křížili s mongolskými a turkmenskými koňmi a plemenem Schweiken. Ve 13. století se začali chovat pro jezdectvo i pro práci v zemědělství. V 18. století se křížili s arabskými a turkmenskými koňmi a vznikl elegantní kočárový kůň. Na začátku 19. století se použili i angličtí plnokrevníci, turečtí, dánští a meklenburští koně a vznikl tak lehký kůň vhodný pod sedlo ve 20. století se stali oblíbenými sportovními koňmi a získali mnoho úspěchů nejen na Olympijských hrách.

Povaha plemene Trakénský kůň

Hlava je plnokrevného typu, krk je mírně klenutý, plece silné a lopatky šikmé. Hrudník je hluboký, hřbet rovný a pevný. Záď je mírně skloněná s vysoko posazeným ocasem. Končetiny jsou dlouhé, svalnaté s dobrými klouby a kopyty. Srst bývá bílá, hnědá, ryzá nebo černá. V kohoutku dorůstají průměrné výšky 160 – 165 cm.

Využití plemene Trakénský kůň

Trakénský kůň je dnes velice oblíbeným sportovním koněm. Dosahuje vynikajících výsledků v parkúru i drezúře. Zachoval si i své vlastnosti kočárového koně a je tedy možné ho i zapřáhnout.

Povaha plemene Trakénský kůň

Trakénský kůň je klidný, rozvážný, inteligentní, ale také odvážný a energičtí. Mají přirozené nadání pro parkúr i drezúru. Jsou velmi učenliví a odolní.